Citroën și asociația L’Aventure Citroën sunt parteneri în cadrul unei expediții extraordinare conduse de către două femei pentru a traversa continentul american, de la nord la sud, la bordul modelului Traction Avant.

  • Expediția l’Aventure Citroën Terra America a luat startul de la Conservatorul Citroën din Aulnay-sous-Bois, în apropiere de Paris. La bordul legendarului Traction Avant 11B din 1956, două aventuriere se îndreaptă spre continentul american, pentru a parcurge distanța de la Alaska la Ushuaia pe autostrada Panamericana, cel mai lung drum din lume.
  • În spiritul expedițiilor organizate de marca Citroën, obiectivul acestei călătorii inedite în timp și în istoria celor două Americi este de a atrage atenția asupra situației celor 21 de popoare indigene întâlnite pe parcursul călătoriei de 40.000 km, ce va traversa 14 țări în trei etape, în perioada iulie 2021-ianuarie 2023.
  • În calitate de partener oficial și sponsor principal, Marca Citroën susține această expediție și oferă expertiza “L’Aventure Citroën”, asociația responsabilă de patrimoniul Mărcii, pentru pregătirea vehiculului și acordarea suportului tehnic pe parcursul expediției.
  • Primul punct culminant: plecarea legendarului Traction Avant: https://youtu.be/iMp8fTcchzo

La 26 Mai, duo-ul a luat startul de la Conservatorul Citroën. Expediția “L’Aventure Citroën Terra America” le va conduce pe cele două aventuriere din Alaska până în Țara de Foc, dându-le șansa să cunoască cele 21 de popoare indigene care trăiesc de-a lungul faimoasei autostrăzi Panamericana, cel mai lung drum din lume.

MOȘTENIREA EXPEDIȚIILOR ORGANIZATE DE MARCA CITROËN, LA BORDUL UNUI VEHICUL LEGENDAR

Expedițiile întreprinse de marca Citroën în secolul XX  reprezintă un capitol esențial din istoria automobilului și aventurii umane. Planificate și întreprinse de André Citroën începând cu anii 1920, expedițiile stau mărturie pentru importanța automobilului ca mijloc de a explora lumea și a aduce oamenii împreună.

Expediția L’Aventure Citroën Terra America a luat startul la 26 Mai de la Conservatorul Citroën, ce găzduiește cea mai mare colecție internațională de vehicule marca Citroën. Printre cele 280 de exponate, legendarul Traction Avant și vehiculele care au participat la faimoasele expediții au fost, de asemenea, în centrul atenției.

“Marca Citroën lansează astăzi o provocare, precum cele organizate de André Citroën! Expediția ‘L’Aventure Citroën Terra America’ are toate ingredientele pentru a stârni imaginația, la fel de mult ca expedițiile întreprinse de marca Citroën.” Stéphane Barbat, Responsabil Parteneriate Marca Citroën.

“Misiunea Organizației noastre este de a păstra, a împărtăși și a aduce la viață istoria fabuloasă a mărcii Citroën, care a revoluționat industria automobilului încă din 1919. Suntem încântați să susținem acest proiect cu sprijinul cluburilor Citroën din întreaga lume.” Xavier Crespin, Director General L’Aventure Peugeot Citroën DS.

Traction Avant este un automobil legendar, ce beneficiază de soluții tehnice avansate pentru acea perioadă: un sistem de transmisie unic, caroserie monococă realizată în totalitate din oțel, frâne hidraulice și o suspensie independentă pe toate cele 4 roți. Lansat în 1934, robustețea și simplitatea mecanică fac din Traction Avant un remarcabil automobil de raliu, chiar și astăzi, mai bine de 80 de ani mai târziu. În plus, farmecul său a crescut de-a lungul anilor, în Franța și peste tot în lume.

Farmecul estetic oferit de Traction Avant va fi un veritabil atu pentru legăturile spontane și pozitive pe care acest model le va crea!” Fanny Adam, Responsabil expediție l’Aventure Citroën Terra America.

traction-avant-map

TRAVERSAREA CELOR DOUĂ AMERICI

Această călătorie inedită de 40.000 km ce va traversa 14 țări se înscrie în genele mărcii Citroën: o expediție automobilistică la o scară umană. La volanul legendarului Traction Avant, emblemă a industriei auto franceze, cele două exploratoare vor întâlni popoarele indigene ale Americii, ce au o viziune mai etică, responsabilă și unitară asupra lumii

“Ne face o deosebită plăcere faptul că Marca Citroën, Asociația L’Aventure Citroën, reprezentanța Citroën din Vannes și l’Amicale Citroën Internationale, ce reunește toate cluburile Citroën din afara Franței, participă la proiectul nostru. Aș dori să le mulțumesc tuturor pentru încrederea și ajutorul prețios acordate.” Fanny Adam, Responsabil expediție l’Aventure Citroën Terra America.

Cele două protagoniste ale expediției vor parcurge un drum legendar, autostrada Panamericana, un drum al contrastelor sociologice, geografice și climatice. Acestea vor străbate peisajele naturale somptuoase ale Americii, printre care siturile istorice ale civilizațiilor mayașă și incașă și megalopolisurile impresionante, dar și răscruci de drumuri pașnice. Expediția va fi o paralelă veritabilă între civilizația modernă și cultura autohtonă.

“Îndrăzneala în beneficiul naturii umane este o valoare ce face parte din ADN-ul Mărcii Citroën. Ne face o deosebită plăcere, în calitate de sponsor oficial al acestei expediții, să ne unim forțele cu L’Aventure Citroën și să o susținem pe Fanny Adam în proiectul său de a traversa continentul american pentru a întâlni popoarele indigene la bordul unui Traction Avant.” Stéphane Barbat, Responsabil Parteneriate Marca Citroën.

O AVENTURĂ UMANĂ EXTRAORDINARĂ, ÎNTR-UN BINOM 100% FEMININ

Fanny Adam, inițiatoarea proiectului și persoana responsabilă pentru această expediție, este o tânără antreprenoare curioasă și hotărâtă. Conștientă de situația populațiilor indigene și dornică să cunoască noi oameni și să experimenteze călătorii inedite, acest Doctor în Științe va pleca într-o călătorie unică, pe care a ales să o facă la volanul unui Traction Avant. Ea a descoperit și s-a îndrăgostit de acest automobil grație lui Gérard d’Aboville, navigatorul care a traversat singur Atlanticul în 1980 și Pacificul în 1991 și care a participat la diferite raliuri, printre care trei raliuri Paris-Dakar, dintre care unul pe motocicletă. Gérard conduce un Traction Avant încă de la vârsta de 18 ani. Fanny, colega acestuia, a avut ocazia de a descoperi acest automobil pe care l-a împrumutat pentru a participa în mod regulat la raliuri și a străbate drumurile din Europa. Gérard a avut o contribuție majoră la pregătirea tehnică a mașinii pentru această aventură extraordinară.

Copilotul lui Fanny este Gaëlle Paillart. Ea va avea rolul de fotograf în această expediție. Gaëlle este o sportivă pasionată de călătorii, cu un background științific solid. Călătoriile sportive au devenit pentru ea un mod de viață. Gaëlle va fi primul copilot ce va participa la expediția L’Aventure Citroën Terra America, între Prudhoe Bay și Los Angeles.

Va prelua apoi Maéva Bardy, responsabilă pentru materialele foto din timpul expediției către Ushuaia. Maéva călătorește în lume de ani de zile ca reporter foto și realizator de documentare. Pasionată de natură și preocupată de mediul înconjurător, Maéva participă în mod regulat la expediții științifice în calitate de corespondent de bord.

PORNIM ÎN AVENTURĂ

La începutul lunii iunie, Traction Avant se va îmbarca pe o navă cu destinația Alaska. Fanny Adam și coechipiera sa se vor alătura automobilului la începutul lunii iulie, la punctul de plecare din Prudhoe Bay situat la 70° latitudine nordică. Prima etapă se va desfășura în America de Nord, în perioada iulie-septembrie 2021. Următoarele etape (America Centrală și de Sud) vor fi organizate în același spirit, care nu este acela al unei curse, fără o dată de sosire stabilită. America Latină va fi traversată în perioada ianuarie-mai 2022, iar America de Sud în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023.

Citroën va relata etapele majore ale expediției L’Aventure Citroën Terra America. Imaginile pe care duo-ul le va transmite ne vor permite să urmărim această călătorie. În fiecare dintre țările traversate, membrii expediției vor comunica cu cluburile auto clasice, precum L’Amicale Citroën Internationale, ce vor asigura asistența logistică necesară și vor constitui un punct local de contact privilegiat pentru orice situații care pot apărea pe drum. Echipajul va fi însoțit și de alte automobile Traction Avant și vehicule clasice.

Traseul poate fi urmărit în timp real, cu ajutorul sistemului de navigație de la bord. La fel ca în cazul cursei de yachting Vendée Globe, fanii vor putea urmări live evoluția vehiculului pe o hartă cu vedere prin satelit și se pot bucura de o experiență imersivă fără precedent prin intermediul imaginilor, spoturilor video și poveștilor trimise în mod regulat de pe traseu: https://terramerica.fr/suivre-expedition-terramerica/

Fișă tehnică Traction Avant ‘L’Aventure Citroën Terra America’Echipa L’Aventure Citroën a ales modelul Traction Avant Citroën 11B Grand Raid pentru calitățile sale, ce îl fac adecvat pentru Raliurile Cross-Country. Produs la fabrica din Javel în aprilie 1956, modelul a fost cumpărat în 2005 de Robert Muller. Furnizor de piese mecanice pentru mașinile de raliu, Robert Muller a adaptat special automobilul pentru a participa la expediții majore timp de 15 ani, alături de asociații precum: Tractions sans Frontières, Globe Drivers, Traction Euro-Travel și La Traction Universelle. În perioada 2006 – 2017, automobilul a traversat întreaga lume: Australia, Maroc, Rusia, Italia, Europa de Nord, Argentina, Malaysia, Thailanda, munții Anzi, Sardinia, Corsica, Grecia, Portugalia și Sicilia. An de an, mașina a fost perfecționată în baza experienței obținute de participanți la aceste raiduri. Rezultatul final este considerat a fi punctul culminant al realizărilor în acest domeniu. În urma acestor călătorii, mașina a fost complet revizuită, iar motorul a fost refăcut (5.000 km la achiziție).

Modificări Grand Raid: Caroserie întărită / Motor și cutie de viteze: DX2, 5 rulmenți, 5 viteze/ Radiator de mare capacitate și dublă ventilație / Energie electrică: 12V, alternator, aprindere electronică / Pompă benzină electrică și rezervor din inox de 70 litri / Punte față întărită prin triangulație / Direcție asistată / Frâne față cu discuri + asistență și lichid de frână pe bază de silicon, circuit inox / Suspensie originală cu bară de torsiune, amortizoare întărite / Scaune velur BX cu tetieră / Dotări diverse: centuri de siguranță, iluminat puternic, parbriz laminat, izolare termică și fonică, martori de bord / Protecții parbriz și faruri / Încălzitor auxiliar.

Astfel pregătit și echipat cu kit-ul de piese de schimb furnizat de echipa l’Aventure Citroën, Traction Avant este gata să traverseze Panamericana!


Despre Marca Citroën

Citroën dezvoltă, din 1919, automobile, tehnologii și soluții de mobilitate adaptate la evoluțiile societății. Marcă inovatoare și îndrăzneață, Citroën plasează relaxarea și starea de bine în centrul experienței clientului și oferă o gamă largă de modele, începând cu unicul Ami, un obiect electric de mobilitate conceput pentru oraș și până la sedanuri, SUV-uri și vehicule comerciale, majoritatea dintre acestea disponibile cu sisteme de propulsie electrice sau plug-in hybrid. Pionier în ceea ce privește serviciile și atenția acordată clienților persoane fizice și juridice, Marca Citroën este prezentă în 101 țări cu o rețea de 6200 puncte de vânzare și servicii în întreaga lume.

Despre Asociația L’Aventure Citroën

L’Aventure Citroën face parte din asociația non-profit L’Aventure Peugeot Citroën DS cu rolul de a păstra, dezvolta și promova patrimoniul mărcilor Peugeot, Citroën și DS Automobiles din Franța și din întreaga lume.

L’Aventure înseamnă peste 200 de ani de istorie și cinci universuri – L’Aventure Peugeot, L’Aventure Citroën, L’Aventure DS Automobiles, L’Aventure Automobile din Poissy, și Centrul de Arhive din Terre Blanche– alături de două locații deschise publicului, Musée de L’Aventure Peugeot din Sochaux și Conservatorul Citroën & DS din Aulnay-sous-Bois.

Pentru a răspunde așteptărilor și nevoilor colecționarilor, Asociația oferă servicii de documentare, întreține și reface automobilele vechi și comercializează piese de schimb pentru mașinile clasice.

Echipele din cadrul L’Aventure colaborează și lucrează pentru membrii organizației, cluburile de colecționari și toți pasionații de mașini. Oricine se poate alătura organizației, indiferent că posedă sau nu o mașină clasică; L’Aventure este deschisă pentru toți fanii mărcilor. Oricine poate contribui la păstrarea și promovarea acestui patrimoniu excepțional devenind membru al L’Aventure Peugeot Citroën DS.

www.laventurepeugeotcitroends.fr